Tips & Råd

Lista: 6 saker som ökar trivseln på kontoret

Lista: 6 saker som ökar trivseln på kontoret

Att trivas på jobbet är viktigt för att uppnå hög produktivitet och engagemang. Forskning visar att kontorsmiljön spelar en viktig roll för huruvida medarbetare trivs på jobbet eller inte. Vad som är en optimal kontorsmiljö skiljer sig från företag till företag och det är svårt att säga exakt vad som är rätt och fel. Utifrån vår samlade erfarenhet har vi valt ut några breda och enligt oss givna områden som vi föreslår att ni tar tag i om ni vill förbättra trivseln på ert kontor. Nedan följer 6 väletablerade och i vissa fall även statistiskt bevisade faktorer som kan öka trivseln i er kontorsmiljö:

1. Belysning gör skillnad
Rätt belysning påverkar inte bara vår syn och hälsa utan kan också öka produktiviteten. En studie av The Future Workplace visade att 70 % av testpersonerna var mer produktiva med bättre belysning. Att ha tillgång till naturligt ljus kan också öka trivseln. Till exempel kan arbetsplatser placeras nära fönster och ha glasväggar för att skapa en ljus och öppen atmosfär. Att ha hänglampor över arbetsplatserna för att kompensera för uteblivet ljus från taklampor eller fönster kan vara en bra lösning.

2. Ergonomiska och sköna möbler
Att ha ergonomiska möbler är en annan viktig faktor för att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Det är viktigt att sitta på stolar som stöder ryggen och inte orsakar smärta. ELJs bästsäljande kontorsstol Marseille är ett bra exempel på en sådan. Även höj- och sänkbara skrivbord kan minska ryggbesvär och öka produktiviteten genom möjligheten att anpassa dem efter personliga preferenser. Det är viktigt att kunna stå upp för cirkulationen. Spana in vårt populära höj- och sänkbara bord Up & Down Two för ett kraftfullt, snyggt och ergonomiskt alternativ.

3. Temperaturkontroll
Att ha en välreglerad temperatur är också en viktig faktor för trivsel på arbetsplatsen. En studie publicerad i Journal of Environmental Psychology visade att medarbetare presterade bättre vid en temperatur på 22 grader. Att ha möjlighet att justera temperaturen enligt individuella preferenser kan också öka trivseln. Investera i ett centralstyrt ventilationssystem för att alltid bibehålla en god temperatur i lokalen. En stor produktivitetsbov som många av oss känner igen är att sitta och försöka arbeta under vintertid i en för kylig miljö. Det kan vara svårt att koncentrera sig på arbetet när temperaturen stjäl fokus. Samma sak gäller på sommartid när det blir för varmt och kvavt. Enklare fläktar hjälper sällan mycket. Att ha god temperatur året runt säkerställer att er personal kan prestera på topp och att ni får saker gjorda på kontoret.

4. Ljudnivå
Att ha en lämplig ljudnivå är en annan faktor som påverkar trivseln på arbetsplatsen. En hög ljudnivå kan leda till stress och distrahera från arbetet, medan en låg ljudnivå kan vara för tyst och öka känslan av isolering. Att ha möjlighet att justera ljudnivån och ha ljudabsorberande material i lokalen kan hjälpa till att skapa balans. Ett gott exempel på en ljudabsorberande produkt från ELJ är vår väldigt snygga och effektiva bordsskärm Silencio som ofta köps i kombination med ett skrivbord för att minska ljud och störningsmoment från kringliggande platser.

5. Gröna växter
Att ha gröna växter på arbetsplatsen har visat sig ha många positiva effekter. Jämfört med den lilla investeringen som krävs är detta en av de första och enklaste åtgärderna som ni kan göra för att förbättra trivseln. En studie av University of Queensland visade att produktiviteten ökade med 15 % när det fanns växter på arbetsplatsen. Riktiga gröna växter kan också hjälpa till att minska stress och förbättra luftkvaliteten.

6. Sociala ytor
Att ha möjlighet att kunna socialisera och interagera med kollegor kan också öka trivseln på arbetsplatsen. Till exempel kan gemensamma utrymmen som kök eller mötesrum främja social interaktion. Detta kan leda till en ökad känsla av samhörighet och teamarbete, vilket i sin tur kan leda till ökad produktivitet och prestation. Har ni tänkt på att inreda för att avsiktligt skapa utrymme för sociala utrymmen? Finns det plats att slappna av, spela spel eller motionera på er arbetsplats? Ett bra sätt att komma i gång med detta är alltid att fråga era anställda vad de saknar och vad de skulle uppskatta mest. Därefter kan ni formulera er plan för att skapa nya sociala ytor. Kika in vår flik miljöbilder för inspiration. Hittar du något du gillar kan du mejla oss på info@elj.se så hittar vi produkterna år er. Vi kan även föreslå lämpliga produktkombinationer.

Ta fram något som fungerar för er unika arbetsplats
Vi vill poängtera att de här faktorerna inte är en universell lösning för att skapa trivsel på arbetsplatsen. Det är viktigt att ta hänsyn till individuella preferenser och behov för att skapa en miljö som fungerar för alla. Till exempel kan vissa medarbetare föredra tystnad medan andra trivs bättre med en viss ljudnivå.

En god arbetsmiljö är inte en kostnad utan en investering
Att skapa en trivsam arbetsmiljö är alltså inte bara viktigt för medarbetarnas välbefinnande, det kan också påverka företagets lönsamhet och framgång. Nöjda medarbetare tenderar att stanna längre på sin arbetsplats, vilket minskar personalomsättningen och besparar företaget pengar för rekrytering och utbildning. En trivsam arbetsmiljö kan också förbättra företagskulturen och locka till sig talanger.

Lycka till med er arbetsmiljö!