Den stora guiden om höj- och sänkbara bord

I viss bemärkelse har alltid konceptet höj- och sänkbart bord funnits. Inom tillverkningsindustrin och i verkstäder har bord eller tillverkningsytor behövts justeras i höjd för olika personer och vid hantering av föremål i varierande storlek. Dessa arbetsbord manövrerades tidigare vanligen med en manuell vevaxel. När vi pratar om skrivbord i kontorsmiljö har det fasta skrivbordet dominerat marknaden fram till mitten på 90-talet,
då de första höj- och sänkbara skrivborden med manuell justering introducerades. Först i början på 2000-talet började de motordrivna höj- och sänkbara skrivborden säljas i stor skala. ELJ Furniture var en av de första svenska pionjärerna som tillverkade ett eget höj- och sänkbart bord redan på 90-talet. Sedan dess har mycket hänt, men vi har behållit vår grundläggande idé om att leverera hög kvalitet till ett överkomligt pris.

Varför höj- och sänkbara bord? De 3 bästa skälen


Ergonomi
Flera studier har gjorts på området som visar att kroppen och framför allt ryggen tar stryk av att sitta still i en stol flera timmar i sträck. Vi behöver helt enkelt kunna sträcka på oss och stå upp en del av vår arbetsdag. Detta utifrån ett långsiktigt ergonomiskt perspektiv.

Cirkulation
När vi har möjligheten att på ett smidigt sätt stå upp och arbeta ökar automatiskt kroppens cirkulation vilket syresätter hjärnan och musklerna. Detta minskar risk för yrsel, huvudvärk och utmattning. Det krävs heller inte mer än 20-30 minuter per dag för att ge kroppen den grundläggande stimuleringen som krävs.

Nöjda medarbetare
Arbetsplatser med höj- och sänkbara bord upplevs generellt som bättre. Det anses vara en arbetsplatsfördel och ett bra sätt för arbetsgivare att skapa en mer långsiktig och trivsam arbetsmiljö för personalen. Sett till den relativt lilla extra kostnaden per bord är det i de allra flesta fallen en god investering med höj-och sänkbara bord istället för fasta skrivbord.

Att tänka på vid köp av höj- och sänkbara bord


Motorn
Det som driver det höj- och sänkbara bordet är en elektrisk motor som ligger monterad under skrivbordet, vanligen skyddad av en metallpanel. Denna komponent är bland de mest kostsamma och samtidigt viktiga delarna av bordet. Är motorn för svag kan bordet tappa funktion över tid och riskera att behöva bytas långt före själva bordets livslängd är slut. Ett tips är att kontrollera så att motorn har en kraft på minst 100 watt och en maxbelastning på minst 70 kilo.

Bordsskivan
De vanligaste materialen som skrivbordsskivor tillverkas i är laminat. Det är en kombination av fyllningsmaterial på insidan och ett hårdare laminerat, ofta träbaserat och förstärkt, material i ytskiktet. Laminatskivor är tack vare den hårda ytan väldigt slittåliga och hållbara, samtidigt som de är kostnadseffektiva. De mer exklusiva materialen kan vara solida trämaterial eller skrivbord med en glasskiva på toppen. Möbeltillverkare brukar vanligen kunna erbjuda ett stort sortiment av skivor som standard. Utöver detta kan de tillverka specialskivor i egna mått och i mer exklusiva material.

Stativen
När du väljer stativ till ditt eller dina skrivbord står valet oftast mellan lackat stål och krom. Lackat stål är det absolut vanligaste och samtidigt det lite lägre prissatta alternativet. Ofta finner man lackat stål i grått, vitt eller svart, men det går hos de flesta leverantörer att välja i princip vilken färg som helst. Kromade stativ är de varianter där materialet har en blank finish, och det tillvalet gör ofta bordet något dyrare.

Tillverkning
Dubbelkolla gärna inför köp att borden tillverkats enligt gällande krav och riktlinjer och be att få intyg på detta. Det är ett enkelt sätt att säkerställa att bordet håller god kvalitet från början och att du inte råkar ut för kvalitetsfel vid ett senare tillfälle. Ett plus är också om tillverkaren kan visa intyg på att borden tillverkas på ett miljövänligt sätt gällande både arbetsmiljö och materialval. Ofta skiljer sig inte priset mellan ett företag som inte har ett miljöintyg och ett som har. Vi rekommenderar att alltid välja miljövänligt när det finns en möjlighet att göra så!

Garanti
Höj- och sänkbara skrivbord är för många företag en stor investering och om borden har oförutsedda kvalitetsfel är det en stor kostnad att behöva reparera eller ersätta borden. Detta ska självklart företaget som sålt bordet stå för via en garanti. Vi rekommenderar att man alltid köper inventarier av denna karaktär av företag som erbjuder en kvalitetsgaranti på minimum två år. ELJ Furniture erbjuder upp till hela fem års garanti på alla sina fasta och höj-och sänkbara modeller.

Olika varianter av höj- och sänkbara bord
Som kund kan du inte alltid välja något annat än det motordrivna höj- och sänkbara bordet. Men det finns i vissa fall utöver det vanligare motordrivna höj- och sänkbara bordet också ett bord med vevbart stativ som alternativ. Det vevbara stativet är något billigare och kan fungera bra exempelvis för den som inte planerar att justera höjden så ofta, men som ändå vill ha möjligheten att göra så.

Vanliga tillval till höj- och sänkbara bord
Följande tillval kan köpas hos de flesta tillverkare och återförsäljare av höj- och sänkbara skrivbord. Detta är produkter som av praktiska skäl brukar köpas i samband med bordet.

-Kabelhållare
-Lådor
-Bordsskärmar
-Hurtsar
-Monitorhållare
-Håltaging för kabelgenomföring

Prisnivå
Priset på ett höj- och sänkbart bord kan variera ganska mycket, beroende på en rad olika faktorer som tillverkningsort, material, märke och mycket mer. Men generellt sett ligger de billigare modellerna på någonstans mellan 2000-3000 kronor och de dyraste alternativen på 8000-12000 kronor. Vårt råd är att inte lägga pengarna på onödigt dyra möbler. Säkerställ god kvalitet och få den färg och design du eftersträvar, till det bästa möjliga priset.

ELJ Furnitures mest prisvärda modeller:
Produktgrid – 2000-3000 kronor

ELJ Furnitures premiumsortiment:
Produktgrid – 3000 kronor och uppåt

Variation spelar roll
-Välj din färg och form

Specialbeställning för företag
Driver du ett företag och önskar göra en specialbeställning gällande mått, material och funktion? Kontakta då oss på ELJ Furniture direkt genom att mejla oscar@elj.se
Då får du rådgivning och hjälp med att hitta rätt bord.