Tips & Råd

Vad är ergonomiskt eller aktivt sittande?

Vad är ergonomiskt eller aktivt sittande?

En pall eller aktiv balanspall är en ergonomisk sittmöbel som genom designen främjar ett mer aktivt sittande. Detta leder till att användaren både ökar blodcirkulationen och stärker musklerna. Fördelen med ett aktivt sittande är att risken för värk minskar betydligt i jämförelse med att sitta statiskt under en längre period. Det finns tre olika typer av dessa stolar som kräver olika hög grad av aktivt sittande:

 • Sittpuffar
  Dessa pallar är designade i tyg och har en solid form. De finns i både stabilare modeller med platt botten såväl som rundad botten för att aktivera användaren.
 • Balanspallar
  En vanlig pall med rundad botten som gör att användaren behöver aktivera mer muskler för att stabilisera pallen då den är designad för att enkelt tilta sig.
 • Fixerade pallar
  En ”vanlig pall” med möjlighet till höjning och sänkning samt 360 graders svängning. Denna pall kräver enbart en grundläggande nivå av balans och stabilisering.

Poängen med pallar
Att använda en pall, speciellt en balanspall, tvingar användaren att använda sina muskler och även att vinkla sin rygg till en ergonomisk ställning. Även om denna möbel inte används hela dagarna gör det oerhörd skillnad för stimulationen i muskler runtikring rygg, ben och sekundärt nästan hela kroppen att använda dessa alternativa sittmöbler. Många upplever att detta ger extra fokus vid användning av en pall då det inte finns några störmoment som armstöd eller ryggstöd.

Användning i kontorsmiljö
Användning av dessa pallar varierar beroende på vilken verksamhet de finns i. Ett tips kan vara att placera ut dem som sekundära och eller temporära möbler. Detta kan vara matsalar, loungerum, som gäststol eller i mötesrum. Detta möjliggör en nyttig variation för de tillfällen där stolen används en kortare tid. För långa arbetspass som kräver hög koncentration föredrar med största sannolikhet de allra flesta en mer traditionell kontorsstol.

Ett kul inslag på arbetsplatsen
Användare av balanspallen rapporterar om att den bidrar till ett kul inslag på arbetsplatsen. Den är stabil samtidigt som den kräver lite av ett engagemang för att hålla på plats. Detta upplevs för som ett stimulerande och kul inslag på arbetsplatser som under arbetspatt sitter väldigt mycket stilla.

Användning inom montering, hantverk och industri
Inom många verksamheter sker arbete vid ett arbetsbord. Det kan handla om montage, svetsning, lödning, träarbeten, textilarbeten eller olika jobb som inkluderar arbete vid ett löpande flöde. Många av dessa arbeten kräver att arbetaren är mobil och behöver kunna stå upp delar av eller under större delen av sin arbetsdag. Att ha tillgång till en pall för att kunna vila ben och rygg vid dessa arbetsstationer kan göra en stor inverkan på ergonomin och medarbetarens välmående. Vi rekommenderar för dessa typer av ändamål pallen Ergo.

Balanspallar
En aktiv balanspall är utvecklad och designad för att både träna och avlasta kroppen samtidigt. Vid användning av en balanspall så stärker du både kroppen samt hjälper till att bibehålla en god hållning. Balanspallen är enkel att flytta på, justeras steglöst i höjd och sitsen kan roteras i 360 grader. Notera att några pallar är designade med rundad fot och vissa med platt fot. Välj typ av ball efter önskad aktivitetsnivå du eftersöker.

Vi på ELJ erbjuder följande modeller av balanspallar:

 • Balanspall Svampen
  Denna snygga pall finns som både låg och hög modell samt i svart eller vit.
 • Balanspall Ergo
  Som namnet avslöjar, en ergonomisk pall som är mer ändamålsenligt designad för professionellt användande. Kontor, medicin, industriella arbetsstationer med mera.
 • Balanspall & ståpall Upis1
  Stimulerande och praktisk pall som finns i både låg och hög modell samt i flertalet färger. Njut av krångelfri sittkomfort som ger dig en bättre hållning och mer energi på köpet. Prova, ha kul och njut av din pall på jobbet eller i hemmet.
 • Aktiv balanspall
  Genom sin rundade design skapas ett sittläge som aktiverar benmuskulatur i högre grad än andra stolar. Bra som tillfällig stol eller för arbetsstationer där man vill pendla mellan att stå och sitta.

Sittpuffar
Sittpuffen är en pall med solid design, ofta i tyg. Dessa erbjuder samma fördelar som en vanlig pall med skillnaden att de är något mer stabila samt att fotplaceringen skjuts ut något. De finns både i traditionella rektangulära utföranden såväl som i runda.

I ELJ:s sortiment av sittpuffar och balansbollar finner du följande produkter:

 • Sittpuff Basic
  den perfekta lösningen för en smidig arbetsmiljö och även till ett väldigt överkomligt pris.
 • Balansboll EASY
  Den aktiva bollen hjälper till att förhindra statisk spänning i ryggen samt minska ryggsmärtor. Den kan även användas för stretching- och träningsändamål.
 • Siffpuff EASY
  Snygg och modern sittpuff som är populär som lobbymöbel, i skolor och förskolor såväl som till dagis och i hemmet. Den sänks något när man sätter sig på den för att skapa en extra stabiliseringsfaktor.

Företagskund
Är du ett företag och vill du veta mer om våra ergonomiska pallar och vilka produkter som passar bäst för din arbetsplats? Kontakta då någon av våra erfarna säljare, så kan vi vägleda dig till rätt köp.

Privatkund
Besök denna sida och se alla butiker som för närvarande säljer ELJ’s produkter, inklusive våra sittpuffar och balanspallar.

Bli återförsäljare
Vill du bli återförsäljare och sälja dessa smarta och innovativa produkter till dina kunder? Kontakta då oss på oscar@elj.se eller fyll i dina uppgifter på denna sida.